Kapene-päivät 2018

Kasvatus- ja perheneuvontapäivät järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 30.-31.10.2018.

Kasvatus- ja perheneuvontapäivät kokoavat yhteen perheneuvoloiden työntekijät eripuolilta Suomea. Järjestämme jälleen kerran johtajille myös oman verkostotapaamisen. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Päivillä on puhumassa mm.

  • YTT Sirkka Alho väitöskirjasta ”Perheiden tukena. Tutkimus kasvatus- ja perheneuvolatyöstä ja kollektiivisesta identiteetistä asiantuntijoiden tulkitsemina”. Perheneuvolan asiantuntijat tuottavat vahvaa kollektiivisen asiantuntijuuden kuvaa, jossa historia kohtaa uudet sosiaali- ja terveydenhuollon reformit. Perheneuvoloiden työntekijät ovat olleet aitiopaikalla ja nähneet pulmat, joiden kanssa lapsiperheet ovat vuosikymmenten mittaan kamppailleet. Esityksessä painottuvat perheneuvolan ammattikuntien yhteiset merkityksenannot sekä toisaalta eronteot muihin perheasiantuntijoihin nähden. Mikä perheneuvolaorganisaatiossa on keskeistä? Mikä erottaa meidät muista? Mitkä piirteet perheneuvolan asiantuntijat tulkitsevat jokseenkin pysyviksi, jatkuviksi tai kestäviksi, kun tarkasteluun liitetään menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus? Tutkimus on tuonut esille perheneuvolan omaleimaisuuden ja mitä kyseiseen organisaatioon kuuluminen asiantuntijoille merkitsee. Tällä identiteettityöllä on merkitystä myös silloin, kun uusia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja kehitetään edelleen.

 

  • Pelitutkija, Mikko Meriläinen: Pelikasvatuksen perusteet. Lasten ja nuorten pelaaminen on monipuolinen ilmiö, eikä vanhemmilla ole aina riittävää tietotaitoa aiheen käsittelyyn. Puheenvuorossa käsitellään pelaamista niin myönteisten asioiden kuin haittariskin näkökulmista, ja annetaan käytännön ohjeita pelaamisen käsittelyyn.

 

Päivien ohjelma (ohjelma tarkentuu vielä)

30.10.2018

9.30 – 10.45      Ilmoittautuminen + aamukahvi

10.45 – 11.00   Tervetulosanat

11.00 – 12.30   ”Nuoret perheet haluavat apua heti ja tiivistetysti. Mitä matalampi kynnys palvelussa, sitä enemmän tarvitaan erityisosaamista”.  Tutkimus kasvatus- ja perheneuvolasta sekä asiantuntijuuden olemuksesta.  YTT Sirkka Alho

Asiantuntijapaneeli aiheesta

12.30 – 13.30   Lounas

13.30 – 14.15   Kasvatus- ja perheneuvonta – työn sisältöjen, työtehtävien, tavoitteiden ja työmenetelmien määrittely

14.15 – 15.00  Uusi Lastenhuoltolaki (OM)
Keski-Suomen ko:n tuomari Topi Kilpeläinen

15.00 – 15.30   Iltapäiväkahvi

15.30 – 17.00   Pelikasvatuksen perusteet

Lasten ja nuorten pelaaminen on monipuolinen ilmiö, eikä vanhemmilla ole aina riittävää tietotaitoa aiheen käsittelyyn. Puheenvuorossa käsitellään pelaamista niin myönteisten asioiden kuin haittariskin näkökulmista, ja annetaan käytännön ohjeita pelaamisen käsittelyyn.
Pelitutkija Mikko Meriläinen, Tampereen yliopisto

14.15-17           Kasvatus- ja perheneuvoloiden johtajien verkostotapaaminen

31.10.2018

9.00 – 10.00      Puheenvuoro vielä vahvistumatta

10.00-10.45     Kysy suoraan – lähisuhdeväkivallan puheeksiottaminen pariterapiassa. Kokemuksia puheeksiottamisesta ja eriytetyn yksilötyön ja pariterapian yhdistelmästä Jyväskylän Perheasiainkeskuksessa.
Pekka Puukko perheneuvoja, pari- ja perheterapeutti (ET) Jyväskylän seurakunnan Perheasiain neuvottelukeskus

10.45-11.00      tauko

11.00-11.45      Tubeäiti Q&A-sarja, jossa vastataan matalalla kynnyksellä nuorilta tuleviin kysymyksiin tavallisten vanhempien näkökulmasta.
Inari Fernández

11.45 – 12.45   Lounas

12.45 – 14.45   Työpajat 1,5t

  • Osallisuus ja vertaisuus lasten ja nuorten eroauttamisessa.  Kasper ry
  • Vertaistukiryhmä sijoitettujen lasten kotiin jääville sisaruksille – Rauman mallin esittely ja kokemukset. Sosiaaliohjaajat Sari Loven, Anu Nyfors, Rauman kaupunki perhetukikeskus
  • Mitä on perheiden osallisuus perheneuvolatyössä?
  • Moka-työpaja

14.45-15            Loppusanat

 

Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu:

Osallistumismaksu päiville on Kasper ry:n jäsenille 140€  ja muille160€. Hinta sisältää aamu- ja iltapäiväkahvit, lounaat sekä seminaariohjelman.

HUOM! Early bird -hinnat 30.7.2018 mennessä ilmoittautuneille 130/150€.

Perheneuvoloiden johtajien on mahdollista osallistua vain yhteen päivään (30.10.), jossa on johtajille oma verkostotapaaminen iltapäivästä. Yhden päivän hinta 70€.

 Ilmoittautuminen

 

Päiviin liittyen voit olla yhteydessä Salla Frisk,

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________